WK en HR: het belang van goede communicatie

Gepubliceerd op: 28 november 2022

Het WK is volop aan de gang, alle ogen zijn gericht op de Rode Duivels: maken ze het dit jaar waar? Of het nu gaat over een nationaal elftal of een amateurploegje, een voetbalploeg fungeert (deels) als een bedrijf. Aan het hoofd staat een coach, spelers moeten goed samenwerken en iedereen gaat voor hetzelfde doel.

Wat leren we nu uit de voetbalwereld? De komende weken delen we drie blogs over HR & voetbal.

Wie een wedstrijd op de grasmat wil winnen, moet niet alleen sterk kunnen trappen en snel kunnen lopen, er moet ook duidelijk gecommuniceerd worden. Wat is de strategie en hoe zorgen we er voor dat iedereen de juiste positie weet te kiezen tijdens aanval en verdediging? Zonder heldere communicatie en wederzijdse afstemming is het onmogelijk om tot een “winning game” te komen. Niet alleen op het veld maar ook na de wedstrijd is communicatie belangrijk. Een nabespreking kan soms moeilijk zijn, maar levert veel inzichten op, als die op de juiste manier gebeurt.

Crisiscommunicatie op het voetbalveld

In het heetst van de strijd kan de communicatie op het veld mislopen. Passes gaan verloren, energie wordt aan onsuccesvolle acties verspild en de frustratie neemt algemeen toe. Bijvoorbeeld: om een aanvaller buitenspel te zetten, moet de hele verdediging opschuiven. Zonder communicatie en heldere afstemming op dat cruciale moment, loopt dit mis en krijgt de aanvaller toch vrij spel om te scoren.

Net zo belangrijk is de communicatie voor en na de wedstrijd. Er moet in de kleedkamer ruimte zijn om de match te bespreken en feedback te geven aan elkaar. Ook op momenten wanneer een negatieve sfeer bij een (nakend) verlies iedereen extra prikkelbaar maakt.

Tenslotte is er nog de communicatie extern. Hoe zorg je ervoor dat de boodschap naar buiten er als een blok staat? Dat je spelers maar ook de bondscoach op een juiste manier met de media praten? Hoe beantwoorden ze moeilijke of delicate vragen op een professionele manier? Rode Duivel Jan Vertonghen bewees dit WK nogmaals hoe moeilijk dat kan zijn: ‘Er gaan veel dingen door mijn hoofd die ik beter niet zeg, of toch niet buitenskamers’, gaf de verdediger diplomatisch aan tijdens een interview na de verloren wedstrijd tegen Marokko.

Hoe zit dat in een bedrijf?

Binnen een bedrijf is communicatie essentieel om te scoren. Ook hier kan onvoldoende afstemming en miscommunicatie tot fouten en tot een “verloren wedstrijd” leiden, met alle bijhorende ergernissen tot gevolg. Feedback geven aan collega’s tijdens de uitvoering of na afloop van een belangrijk project is vaak net zo moeilijk als het voor voetballers is om elkaar in de kleedkamer op een correcte manier aan te spreken. Teams met een open feedbackcultuur, met een duidelijke communicatie-attitude, leveren altijd betere resultaten op.

Net daarom is communicatie één van de 3 essentiële domeinen binnen onze Select HR Talent Academy. Binnen onze “Communication is Key”-programma’s, bieden we een aantal ‘essentials’ in communicatie aan, of werken we een aanbod op maat van uw noden uit. Dit kan gaan over basics van functionele communicatie maar ook het leren feedback geven en ontvangen van elkaar of assertief communiceren valt hieronder. Of u nu uw medewerkers graag in groepjes opleidt of liever 1-op-1 coaching aanbiedt, onze coaches staan voor u klaar.

Select HR Talent Academy omvat tal van leeroplossingen, ze zijn modulair en personaliseerbaar. We luisteren naar waar de noden liggen, zo kunnen we steeds een aanbod op maat uitwerken. Iedere organisatie is tenslotte uniek, samen bekijken we wat het beste aansluit op de noden. Volledig op maat dus.

Benieuwd naar wat de Talent Academy te bieden heeft, download onze brochure hier.

Lees hier deel 1: Het belang van goede aanvoerders
Lees hier deel 3: Het belang van een team goed samenstellen

Actuele blog artikelen